21 Mayıs 2011 Cumartesi

Mevsim degisiklikleriyle birlikte depresyon durumlarida yayginlik gösteriyor su aralar. Mevsim degisikliklerine bagli depresyonlarin en çok kadinlari etkiledigini söyleyen Adana Numune Hastanesi’nde görevli Ruh sagligi ve Hastaliklari Uzmani Psikiyatr Sümer Öntanriöver, bazi açiklamalarini bizlerle paylasti Sevgili Hanimlar. Simdi bu açiklamalara hep beraber bir göz atalim..


Mevsim depresyonu kadinlari vuruyor!


Her yil sonbahar-kis aylarinda ortaya çikan ‘Mevsimsel Tekrarlayan Depresyon Hastaligi’nin Türkiye nüfusunun yüzde 9'una varan oranda etkisinin gözlendigini belirten Öztanriöver, hastaligin kadinlarda, erkeklerden 4 kat daha fazla görüldügünü ifade etti.


Hastaligin, asiri uyuma, yorgunluk-bitkinlik, asiri yemek yeme ve kilo artisina neden olmasinin yaninda yasamdan zevk aldirmadigini vurgulayan Öztanriöver, ”Hastalik ilkbaharda kendiliginden geriliyor. Ancak her yil ayni döngü tekrarlaniyor. Isik tedavisi bu kisilerde yararli olmakta” dedi.


Öztanriöver, ayrica ‘Iki Uçlu Bozukluk’ denilen mani ve depresyon ataklariyla seyreden hastalikta da mevsim degisimlerinin, ataklari tetikleyebildigini kaydetti.


Mani ataginda çok konusma, asiri gereksiz para harcama, cinsel istekte artis, uykusuzluk, kendine asiri güvenmenin ortaya çikabildigini anlatan Öztanriöver, söyle konustu:


”Hemen sonra ya da bu belirtiler yatistiktan bir süre sonra tam tersi bir ruh hali, yani içine kapanma degersizlik, mutsuzluk, karamsarlik duygulari, yani depresyon ortaya çikabilir. Yani kisi bir süre cosku ile dünyanin tepesinde gezindikten sonra kendini yerin dibine batmis gibi hissedebiliyor.Bu hastaliklarda kendiliginden yatisma görülse bile, tedavi edilmediklerinde ve atak sayisi arttikça beyinde kalici hasarlara yol açmaktadir. Bu hastaligi yasayan bazi kisiler, hasta olduklarinin farkinda olmayabilirler. Kendinde ya da yakininda buna benzer belirtiler olan kisilerin bir uzmandan yardim almalari gerekir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder