21 Mayıs 2011 Cumartesi

Sekil olarak brokoliyi incelemek gerekirse, daha çok karnabahar bitkisine benzedigini söylemek yanlis olmayacaktir. Rengi ise yesil renginden beyaz rengine dogru degisim göstermektedir. Yil içerisinde 3 – 4 sefer hasat edilebilmektedir. Asil dikkat çeken bir diger husus ise bu bitkinin ülkemizde en az üretilen sebzeler arasinda bulunmasidir. Son dönemde yapilan yatirimlar brokolinin üretimini hizlandirmaktadir.


Brokolinin Yapisinda Bulunan Etken Maddeler


Glukozinolatlar, indoller, sülforafenler, beta karoten, c vitamini, Selenyum, ditiyoltiyonlar, Quersetin, Lutein ve E vitamini brokolinin etken maddelerinden önemlileridir. Ayni zamanda bütün sebzelerde meyvelerde de bulunan ve pek çok uzman tarafindan tavsiye edilen yogunlukta lif oranina da sahiptir. Bu lifli yapisi bu bitkiyi önemli bir noktaya getirmektedir.


Brokoli Hangi Hastaliklarin Tedavisinde Kullanilmaktadir.


Brokoli; yapi özellikleri bakimindan oldukça zengin glukozinolatlar bulundurmaktadir. Bu özelliginden dolayi karaciger kanserinin etkin tedavisinde kullanilmaktadir.Yapilan arastirmalar sonucunda yine karaciger kanserinin aktif mücadelesinde bu bitkinin kullanildigi bilinmektedir. Yine ayni sekilde bir bitkisel hormon olan indoller de içeriginde bulunmaktadir. Bu sebepten dolayi düzenleyici etkiye sahiptirler.


Son dönemlerde brokoli bitkisinin insan vücudunda ki tümör olusumunu engelledigi de ortaya çikarilmistir.Kadin bünyesinde bulunan östrojen hormonu da meme kanserinin olusumunda oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Indoller üzerinde yapilan arastirmalar göstermistir ki östrojen üzerinde baski kurmak için bir miktar brokoli tüketmek yeterli olacaktir. Bu durumu destekleyen veriler bulunmasina ragmen kesinligi tam olarak kanitlanamamistir.


Brokoliyi mucize bir bitki haline getiren bir diger etken madde de sülforafendir. Bu madde insanlarda bagisiklik sistemini çok büyük oranlarda güçlendirmektedir. Amerika Birlesik Devletleri basta olmak üzere pek çok ülke de bu madde bagisiklik sistemini güçlendirici ismi ile satilmaktadir. Asil dikkat çeken bir diger konu da bu maddenin çimlenmis ve yesil olan brokolide piyasada satilan haplara oranla yaklasik olarak elli kat daha fazla sülforafen bulunmasidir.


Brokolinin içeriginde çok yüksek oranlarda C vitamini bulunmaktadir. C vitamini sayesinde hem bagisiklik sistemi güçlendirilmektedir. Ayni zamanda demir emilimi de büyük bir hiz ile artmaktadir. Vücuda destek vermek amaciyla da brokoli kullanmanin büyük artilari bulunmaktadir.


Bagisiklik sisteminizi güçlendirmek ve cinsel faaliyetlerinizi gelistirmek istiyorsaniz brokoliye basvurmaniz gerekmektedir. Brokoli dogurganlik faaliyetlerini düzenleyici bir etkiye sahiptir. Ayni zamanda emzirme üzerine de oldukça önemli etkileri bulunmaktadir. Son dönemlerde Amerika basta olmak üzere pek çok göz hastasinin tedavisinde yardimci madde olarak brokoli kullanilmaktadir. Ayni zamanda kemik olusumunu düzenleyerek bazi faaliyetlerin olusumunu da hizlandirmaktadir. Brokolinin yapisinda bulunan betakaroten de çok önemli görevlerde kullanilmaktadir.


Selenyumun faydalarina deginmeden geçmek de yanlis olacaktir. Selenyum brokolinin yapisinda yogun olarak bulunan bir anti oksidandir. Bu madde vücut içerisinde bulunan pek çok hücrenin korunmasini sagladigi gibi, hücre duvarinin da yapisini güçlendirici etkiler saglamaktadir. Ayni zamanda bagisiklik sistemini de dogrudan uyama isleminde selenyum kullanilmaktadir.


Karnabahar sekline benzeyen bitkilerde bulunan ditiyoltiyonlar da ayni sekilde kanser olusumunu engellemektedir.


Brokoli içerisinde bulunan bir diger antioksidan özellikli madde quersetin dir. Bu madde özellik olarak diger maddelerden biraz daha farklidir. Kanser olusumunu engellemekle kalmaz ayni zamanda kanserli hücrelerinde aktif olarak tedavi edilmesinde kullanilir. Radyo terapi ve kemo terapi uygulamalarinda da kolaylikla yapildigi gibi düzensiz sekilde çogalan hücrelerin hizli bir sekilde öldürülmesini saglamaktadir.


Brokoli; renkli gözlü insanlarin korunmasini saglayan bir maddeyi de yapisinda bulundurur. Lutein adi verilen bu madde mavi ve yesil gözlü insanlarda göz yapisini dogrudan koruyarak günes gibi etkenlerin zararli etkilerinden arindirmaktadir.


E vitamini: Diger maddeler gibi brokolinin içeriginde bulunmaktadir. Güçlü bir antioksidandir. Kani sulandirici özelligi bulunmaktadir. Kalbi pek çok zararli etkiden korumaktadir.


Brokolinin özel selülozik yapisi: Brokolinin diger lif yapilarindan farkli bazi özellikleri bulunmaktadir. Brokolinin selülozik yapisi bagirsakta bulunan bazi zehirli maddeleri vücut içerisinden uzaklastirmada ve pek çok zararli etkene karsi koruyucu özellik göstermede kullanilmaktadir. Bu lifli yapi kalin bagirsak kanserine karsi da önemli bir oranda kullanilmaktadir.


Dünyada Brokoli Hakkinda Yapilan Arastirmalar:


Brokoli hakkinda yapilan arastirmalar oldukça yenidir. Ilk bilimsel çalisma bu tarihten yaklasik dört sene öncesine dayanmaktadir. Kaliforniya Üniversitesinde yapilan bu çalisma kalin bagirsakta bulunan pek çok kötü huylu tümörün aktif olarak tedavi edilmesinde kullanilmaktadir. Hayvanlar üzerinde yapilan arastirmalar da benzer etkiler göstermektedir. Fareler üzerinde yapilan bir takim arastirmalar farelerde kalin bagirsak kanserini brokolinin engelledigini ortaya koymustur. Ayrica son dönemlerde meme kanserinin olusumuna engel olan bir madde de brokoli içerisinde bol miktarda bulunmaktadir.


Brokoli üzerine yapilan arastirmalar daha çok fareler üzerinde uygulanmaktadir. Yapilan arastirmalara göre fareler ve organlari üzerine brokolinin içeriginde bulunan maddeler uygulandiginda oldukça saglikli gelisim gösterdigi kaydedilmektedir. Bu sebepten dolayi selenyum maddesi basta olmak üzere pek çok maddenin ilaç sektöründe yaygin olarak kullanildigi bilinmektedir.Su ana kadar yapilan çalismalarin hiç birinde brokolinin zarari tespit edilmemistir. Daha çok faydalari üzerinde çalismalar yapilmaktadir. Genel özellikleri incelendiginde ise brokolinin ne kadar önemli ve insan organlarina ve bu organlara bagli olan mekanizmalara ne kadar etkili oldugu fikir birligi ile kabul edilmektedir. Dünya’nin ilaç sektöründe en büyük ülkeleri Almanya ve Belçika brokoli ve içeriginde bulunan etken maddeler ile ilgili çalismalarini hiz kesmeden devam ettirmektedirler.


Genel Olarak Hangi Hastaliklara Iyi Gelmektedir?
1. Basta prostat olmak üzere pek çok kansere iyi geldigi bilinmektedir.
2. Kanin yapisini düzenleyerek, daha kaliteli damar olusumunu saglamaktadir.
3. Bayanlarda meme kanseri olusumunu engellemektedir.
4. Tümör olusumunu ( genellikle iyi huylu) baski altina almaktadir.
5. Insan vücudunda bulunan pek çok hormonun düzenli çalismasini saglamaktadir.
6. Kolesterol basta olmak üzere yag asitlerinin yakilmasini desteklemektedir.
7. Toksinlerin vücuttan atilmasini saglar iyi bir antioksidandir.
8. Bütün kanser hücrelerinin gelisimini düzenlemektedir.
9. Bagirsak faaliyetlerini lifli yapisi sayesinde belirli bir düzen içerisine koymaktadir.


Brokolinin Tüketimi Nasil Olmalidir?


Brokolinin taze ve günlük olarak tüketilmesi vücuda dogrudan alinmasi açisindan büyük kolayliklar saglamaktadir. Içinde bulunan ve sicaktan dogrudan etkilenen bazi önemli besin degerlerinin yikima ugramadan sindirimini saglayan bu uygulama dünyada en fazla kabul gören uygulamadir. Tedavi ve bazi degerlerin en üst düzeyde kabul görmesi anlamina da gelmektedir. Bu sayede pek çok iltihapli faaliyetin de dizginlenmesi amaçlanmaktadir.


Bir takim bilim adamlari da brokolinin içinde bulundurdugu maddelere ayristirilmasi ve bu maddelerin ayri ayri vücut içerisine alinmasini esas almaktadir. Insanlarda ilaç haline gelen brokoliye karsi yaklasim tarzlari da farklilik göstermektedir. Bu durumun dogrudan tüketilmesine oranla bir takim olumsuz yanlari bulunabilir.


Brokolinin Tüketimine Sonuç Olarak Deginmek Gerekirse


Keslikle brokoliye bir gida olarak bakmak gerekmektedir. Ihtiyaç oldugu müddetçe tüketilmesi gerekmektedir. Çogu insan sagliga yararlari bilinmeden öncede tadini sevdiklerinden dolayi brokoli tüketmekteydi. Yine ayni sekilde tüketimi yapilmali veya bir sifali bitki olarak görülmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder