21 Mayıs 2011 Cumartesi

Stresten kurtulmanin yöntemleri


Stres çagimizin en büyük problemleri arasinda yer almaya devamini sürdürüyor. Stres sadece ruh sagligimizi degil ayni zamanda vücut sagligimizida tehdit eden durumlardan birisi olmustur. Stres sorununu sizlerde yasiyorsaniz bazi önerilerden yardim alarak stresi en az orana indirmeniz mümkün olacaktir.


Stresten kurtulmanin yollari


Sabahlari 15 dakika erken kalkin. Böylece yasanilan telasin ve aksiliklerin yarattigi stresi azaltmis olursunuz.


Sabaha bir gece önceden hazir olun. Mesela kahvalti sofrasini yada kiyafetlerinizi hazirlayin.


Hafizaniza bel baglamayin. Randevularinizi, ödeme günlerinizi, önemli günleri, numaralari ve bunun gibi hatirlanmasi gereken bilgileri bir yere not edin.


Yalan söylemenize neden olacak davranislardan kaçinin.


Bütün anahtarlarinizin kopyasini yaptirin. Evinizin yedek anahtarini gizli bir yere saklayin (örnegin bahçeniz varsa gizli bir yere gömün) ve arabanizin yedek anahtarini anahtarliginizin disinda örnegin cüzdaninizin içinde tasiyin.


Kirilmaya, bozulmaya yada yipranmaya karsi önlem alin. Böylece arabaniz, gereçleriniz, eviniz ve iliskileriniz beklenmedik zamanlarda sizi yari yolda birakmaz.


Beklemeye hazirlikli olun. Banka kuyrugunda beklerken bir kitap yada gazete okumak sürenin daha çabuk geçmesini saglar.


Sürüncemede kalmak her zaman stress kaynagidir. Yarin yapmak istediginiz her seyi bu gün yapin ve bu gün yapmak istediginiz her seyi simdi yapin.


Gelecegi planlayin. Benzin deponuzun çeyrek deponun altina inmesine izin vermeyin; faturalari ödemek, ödev yada proje hazirlamak için son dakikayi beklemeyin, vb.


Ise yaramayan yada bozuk bir esya ile ugrasmayin. Eger saatiniz, cüzdaniniz, ayakkabi baglariniz, silecekleriniz – kisaca size sürekli rahatsizlik veren her seyi ya tamir edin yada yenisini alin.


Randevulariniza 15 dakika önce gidin.


Içinde kafein bulunduran yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya çalisin.


Her zaman beklenmedik olaylara karsi plan yapin. Örnegin: Eger randevuya gecikirseniz ne yapacaksiniz gibi…


Kurallarinizi gevsetin. Televizyonun arkasinda ki tozlari almamak dünyanin sonu degil.


Polyana-Gücü! Her yanlis giden bir is için en az 10 iyi bir sey oluyor. Yasamda ki güzellikleri sayin!


Soru sorun. Bir dakika zaman ayirip gideceginiz adresi tekrar sormak size büyük zaman kazandirabilir.


“Hayir!” demeyi ögrenin. Ekstra projelere, istemediginiz sosyal aktivitelere ve zamaniniz olmayan davetlere hayir demek huzurlu bir yasama kavusmaniz için önemli bir adimdir. Bunun için pratik yapmaniz, kendinize saygi duymaniz ve herkesin zaman zaman sakinlesebilecegi yalniz kalabilecegi, sessiz bir ortama ihtiyaci olduguna inanmaniz gerekir.


Telefonun fisini çekin. Rahatsiz edilmeden uzun bir banyo almak, uyumak yada kitap okumak mi istiyorsunuz? Kisa bir süreligini dünya ile iliskinizi kesme cesareti gösterin.


“Ihtiyaçlar” inizi tercihlere dönüstürün. Temel ihtiyaçlarimiz yemek, su ve kendimizi isitmaktan ibarettir. Geriye kalan her sey tercihtir. Dolayisiyla yasamda ki tercihlere asiri derecede baglanmayin.


Basitlestir, basitlestir, basitlestir. . .


Endiseli ve kuruntulu olmayan insanlarla arkadas olun. Hiç bir sey karamsar bir insanin duygularinin bulasici olmasi kadar etkili degildir. Kisa bir süre içinde siz de onun gibi olabilirsiniz. Bu insanlardan uzak durum.


Eger isiniz uzun süre oturmanizi gerektiriyor ise arada bir ayaga kalkip vücudunuzu esnetin.


Eger sessizlige ihtiyaciniz varsa kulak pamugu kullanin.


Uykunuzu alin. Eger zamaninda yatma aliskanliginiz yoksa, uyuma vaktinizi hatirlatmasi için alarm saatinizi kurun.


Kaos içinde düzen yaratin. Evinizi ve isinizi öyle bir sekilde organize edin ki neyin nerde oldugunu bilin. Esyalarinizi yerlerine koymayi aliskanlik haline getirin böylece bir seyleri kaybetmenin stresinden korunmus olursunuz.


Insanlar stresli olduklarinda genelde kisa soluklar alirlar. Bu sekilde nefes aldiginizda vücudunuzda ki kullanilmis hava disari atilamaz, dokular yeterli oksijen alamaz ve kaslarda gerilme olur. Gergin bir an yasarken soluk alis verisinize dikkat edin, eger mide kaslarinizin gerildigini hissederseniz ve kisa kisa yüzeysel soluk aldiginizi farkederseniz oldugunuz yerde durup vücudunuzun sakinlesmesini saglayin. Bütün kaslarinizi gevsetin, bir iki defa derin ama yavas soluk alip verin.


Düsüncelerinizi ve duygularinizi bir günlüge yada bir kagit parçasi üzerine yazmak (istersiniz sonra atabilirsiniz) olaylari daha net olarak görmenizde yardimci olabilir.


Rahatlamaya ihtiyaciniz oldugunda asagida ki yoga egzersizini deneyin. Burnunuzdan derin bir nefes alirken sekize kadar sayin. Sonra dudaklarinizi büzerek içerdeki havayi çok yavas bir sekilde verirken 16’ya kadar sayin. Dikkatinizi nefesinizin sesine verin ve gerginliginizin azalmasini hissedin. Bu egzersizi 10 defa tekrarlayin.


Korktugunuz olaylara karsi kendinizi hazirlayin. Örnegin: Topluluk içinde konusmadan önce, yapacaginiz her davranisi ve karsilasabileceginiz her tepkiyi kafanizin içinde yasamaya çalisin. Ne giyeceginizi düsünün, dinleyiciler neye benzeyecekler, ne tür sorular sorulacak ve bu sorulara nasil cevap vereceksiniz gibi… Olayi nasil yasamak istiyor iseniz o sekilde hayal edin. Gerçek konusma zamani geldiginde, her seye hazirlikli oldugunuzu ve heyecanlanmadiginizi farkedeceksiniz.


Yapilmasi gereken islerin huzursuzlugu, yapmaniz gereken islere engel olmaya baslamis ise is ortaminizda yada üstlendiginiz görevlerde degisiklik yapma zamani gelmis demektir. Belki degisiklik tam ihtiyaciniz olan çözümdür.


Konusun. Güvendiginiz bir arkadasiniz ile sorunlari konusmak daha net sorunlara bakmanizi saglar. Böylece sorunun çözümü üzerine konstanre olabilirsiniz.


Gereksiz stresten kurtulmanin bir yolu da içinde yasadiginiz çevreyi ihtiyaçlariniza ve arzunuza göre seçmektir (Isiniz, eviniz, eglence yeriniz vb). Eger masa isinden nefret ediyorsaniz bütün gün masa basinda oturmanizi gerektirecek bir is teklifini kabul etmeyin. Eger politika konusmaktan hoslanmiyorsaniz, politika konusmaktan zevk alan insanlarla bir araya gelmeyin…


Günlük yasamayi ögrenin.


Her gün gerçekten zevk aldiginiz bir sey yapin.


Yaptiginiz her ise bir parça sevgi katin.


Gerginliginizi azaltmak için dus yada banyo alin.


Bir baskasi için bir seyler yapin.


Anlasilmaktan çok anlamaya yogunlasin. Sevilmekten çok sevmeye yogunlasin.


Görünümünüzü iyilestirecek degisiklikler yapin. Güzel görünmek kendinizi daha iyi hissetmenizi saglar.


Gününüzü gerçekçi olarak planlayin. Bir randevudan digerine kosmayin, kendinize randevular arasinda nefes almak için bosluk birakin.


Daha esnek olun. Bazi isler mükemmel olmasada yapilmaya degerdir ve bazilari mükemmel olmasa da olur.


Kendi kendinize yönelik negatif konusmalardan kaçinin: Bunu yapmak için çok yasliyim,Bunu giymek için çok sismanim,Bu insan ile olmak için çok çirkinim, gibi.


Hafta sonunu temponuzu degistirmek için kullanin. Eger haftaniz yavas ve tekdüze bir is içinde geçiyor ise, haftasonunu biraz hareket ve macera ile geçirmeye özen gösterin. Eger hafta içinde pek çok insanla bir aradaysaniz ve hizli bir tempo ile çalisiyorsaniz, haftasonunda huzur ve sakinlik içinde geçirebileceginiz ortamlar yaratin. Eger is yerinde basarili oldugunuz hissine ulasamiyorsaniz, haftasonunda zevkle yapacaginiz ve basari ile bitirebileceginiz bir is üzerinde çalisin.


Elinizden geldigince bu günü yasamaya çalisin. Dün ve yarin siz olmadan kendi kendilerine idare edebilirler.


Bir seferde bir is yapin. Eger bir insan ile birlikte iseniz sadece o insan ile zaman geçirin. Ne bir baska isle ne de bir baska insan ile zamaninizi bölmeyin. Eger bir proje ile mesgul iseniz sadece projeye konsantre olun ve yapmaniz gereken diger isleri unutun.


Her gün kendinize yalniz kalabileceginiz, sessizlik içinde dinlenebileceginiz ve sakince düsünebileceginiz bir zaman yaratin.


Eger istemediginiz bir is yapmaniz gerekiyorsa, günün erken saatlerinde bitirmeye ve kurtulmaya çalisin. Böylece günün geri kalanini endise ve huzursuzluk içinde geçirmekten kurtulmus olursunuz.


Isleri diger insanlara yeteneklerine göre dagitmayi ögrenin.


Ögle yemegi için ara vermeyi asla unutmayin. Masanizdan yada çalistiginiz alandan hem bedensel hemde zihinsel olarak uzaklasmak için kendinize zaman yaratin. Hatta 15 dakikaligina bile.


Durumu daha kötülestirebilecek bir seyler yapmadan yada söylemeden önce degil 10 en az 1000’e kadar sayin.


Insanlara ve olaylara karsi affedici olun. Içinde yasadigimiz dünyanin mükemmel olmadigi gerçegini kabul edin.


Dünyaya karsi pozitif bakis açisi ile yaklasin. Bir çok insanin elinden gelenin en iyisini yaptigina inanin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder